Boterkoek: simpel, zelfgemaakt en overheerlijk!

 In Food!

Vandaag wilde ik graag een heerlijk boterkoek recept delen. Zelf bakken is zo gemakkelijk, en het smaakt vele malen lekkerder!
Er bestaan een hele hoop heerlijke boterkoek recepten, deze gebruik ik het meest, het is mijn favoriete recept. Het recept is vooral handig voor als je weinig in huis hebt of weinig tijd maar je gasten wel iets wilt voorzetten wat je zelf hebt gemaakt.

Ingrediënten voor de boterkoek:
250 gram (patent) bloem
250 gram roomboter (liefst op kamertemperatuur)
150 gram rietsuiker
1 ei
Eventueel: 1 ei, licht geklopt, om te bestrijken.

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Je hebt speciale boterkoek vormen, die kun je uiteraard ook gebruiken. Gebruik dan geen bakpapier maar boter de vorm goed in. Echter is het niet nodig om zo een vorm aan te schaffen. Je kunt boterkoek makkelijk in bijvoorbeeld een brownie vorm maken of in een springvorm. Zorg er dan alleen voor dat je de vorm bekleed met bakpapier, zodat je de koek er gemakkelijk uit kunt halen.

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met je handen door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat. Mocht de boter niet op kamer temperatuur zijn, snijdt hem dan eerst in kleine blokjes. Dit maakt het kneden een stuk gemakkelijker.
Vorm een bal en leg de bal in de bakvorm. Druk het deeg plat met je handen of gebruik een lepel.
Eventueel kun je het deeg met het losgeklopt ei bestrijken. Dit geeft een mooi glans laagje. Verder doet het niets, dus als je het wilt weglaten kan dat ook.
Voor een mooi effect kun je met een vork nog een patroon maken in de boterkoek. Je kunt de bovenkant ook gewoon vlak laten.
Bak de boterkoek 25 minuten in de oven, of tot hij goudbruin is. Laat hem even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Anders heb je kans dat hij breekt. Wanneer je de boterkoek uit de vorm hebt gehaald, laat hem dan verder afkoelen op een taartrooster.
Heerlijk bij een kopje thee, geniet ervan!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search